Tarjoilujen määrän arviointi voi olla joskus hankalaa juhlia suunnitellessa. 

Pitääkö pöydässä tosiaan olla sen seitsemää sorttia ja miten ihmeessä ruokaa olisi riittävästi, mutta ei kuitenkaan liikaa?

Entä miten vieraiden määrä vaikuttaa kun kutsulistalla on 50 henkeä tai edessä illanistujaiset pienemmälle porukalle? 

mitä useampaa lajia tarjotaan, sitä vähemmän Tarvitaan henkilöä kohden.

On myös hyvä huomioida, onko ruokapöydässä joukko nälkäisiä muuttoapulaisia, raavaita miehiä tai pieniruokaisia neitoja, nauravia nakkeja himoitsevia lapsia vai hienostunut illallisseurue. Juhlapöytään kannattaa aina varata syötävää hieman reilusti. Pakastamalla tai tähteitä hyödyntämällä niistä on iloa myös juhlan jälkeen!

Vinkkejä juhlapäivän tarjoilun suunnitteluun

Onnittelu- tai tervetuliaismalja      

1 ¼ dl / henkilö. Esimerkiksi yhdestä kuohuviinipullosta tulee noin 6 lasia.

Viiniä 

1-3 lasia / henkilö riippuen tarjoilusta

Kahvikakku, pyöreä 

25 - 30 viipaletta

Kääretorttu  15 - 20 viipaletta
Uunipannullinen piirakkaa  25 - 30 palaa
Pyöreä piiras (halkaisija 26 cm)     8 - 16 palaa
Pikkuleipiä 1 kpl / laji / henkilö
Cocktail-paloja  3-6 kpl / henkilö
Lisäkesalaatti esim. suolaiselle piiraalle  100–150 g / henkilö
   

5 dl:n pullataikinasta valmistuu keskimäärin:

  • 2 pullapitkoa, à 25 viipaletta
  • 1 pullakranssi, 50 viipaletta
  • 45 - 50 kpl pikkupullia

5 dl:n sämpylä- tai leipätaikinasta valmistuu keskimäärin:

  • 2 kpl pyöreitä, pitkiä tai vuokaleipiä
  • 25 - 30 kpl sämpylöitä
  • 3 kpl patonkeja

Jos joku juhlaherkuistasi on erityisen herkullinen, katoaa sitä vieraiden suihin joskus ennakoitua enemmän. Tyhjenevä pöytä pelastetaan tyylikkäästi muutamalla hätävaratuotteella, joita voi pitää kaapissa aina. Oliiveista, säilötyistä artisokansydämistä, aurinkokuivatuista tomaateista ja juustosta on helppo loihtia pikaiset cocktail-palat! Lisää ideoita tarjoilun suunnitteluun löydät resepteistämme.