Leipuri avaa ravintolan ulko-oven jo kello kuudelta ja on yleensä ensimmäisenä paikalla. 

Taikina on laitettu kohoamaan jo edellisenä päivänä, jotta se saa levätä riittävän pitkään. Työpäivä alkaa pullien sekä vaaleiden ja tummien lounasleipien leipomisella ja jatkuu päivän eri tilaisuuksiin ja kokoustarjoiluihin tilattujen leivonnaisten valmistamisella. Työlistalla voi jonakin päivänä olla satakunta pikkuleipää, kymmeniä kääretorttuja tai juhlava voileipäkakku. Juhlapyhien alla tehdään kausiherkkuja take away -myyntiin.

Näin kuluu monen Amica -ravintolan leipurin päivä ravintolassa. Ravintolassa saatetaan pyöritellä päivässä 70–100 leipää. 

Haastattelimme yhtä Amica -ravintolan leipuria: ”Tuore leipä on ravintolalle valttia. Sitä kuluu paljon ja ostetaan myös mukaan. On mukava kuulla lounasasiakkailta, että he tulevat mielellään syömään, kun leipäkin on niin hyvää. Silloin tietää onnistuneensa”.

Entä mikä on täydellisen leivän salaisuus?

”On tärkeää mitata raaka-aineet oikein. Hyvän leivän salaisuus on hyvä sitko, joka syntyy huolellisella vaivaamisella. Myös riittävän pitkä lepo kylmässä jääkaapissa on tärkeää. Laitan aina taikinan yöksi kylmään lepäämään, jolloin se saa hyvän maun. Ruisleivässä tärkeintä on hyvä taikinajuuri”, haastateltava toteaa.

Leipurin suosikkiresepti on juustosämpylät, joka syntyy helposti myös kotikeittiössä

5 dl  vettä
2 tl  suolaa
1 tl sokeria
30 g  tuorehiivaa
1,5 dl  juustoraastetta
14–17 dl  vehnäjauhoa
öljyä  ½ dl
  1. Sekoita kaikki aineet yleiskoneella. Hyvän sitkon saamiseksi sekoita noin 10 minuuttia. Anna taikinan levätä noin 20 minuuttia.
  2. Pyörittele taikinasta sopivankokoisia sämpylöitä ja pyöräytä sämpylät juustoraasteessa ennen pellille laittamista.
  3. Kohota sämpylöitä noin 25 minuuttia lämpimässä uunissa (noin +30 astetta).
  4. Paista sämpylöitä 200 asteessa 14 minuuttia.