Hyvä liha maistuu jumalaisen hyvältä Sen tietää jokainen, joka on joskus maistanut täydellisen mureaa, juuri oikein paistettua pihviä, mummon pitkään hauduttamaa karjalanpaistia tai suvun salaisella reseptillä valmistettuja lihapullia. Lihaa ei tarvitse syödä joka päivä, mutta silloin, kun syö, kannattaa laadukasta raaka-ainetta kohdella oikein. 

Keittiömestarimme Karrin vinkeillä onnistut aina!

Lihan laatu vaikuttaa siihen, miten se kannattaa valmistaa. Kysy rohkeasti vinkkejä lihakauppiaaltasi, millaiset ruhon osat sopivat erilaisiin ruokalajeihin! Edullisemmat, ruhon etupäässä olevat palavat sopivat hyvin keittämiseen ja hauduttamiseen. Ruhon takaosasta löytyvä mureampi liha on taas oivallista paisti- ja pihvilihaa. Lihaa varataan sopiva määrä ruokailijaa kohden:

  • Jauhelihaa 75–125 g
  • Pihveihin 125–200 g
  • Lihaa luiden kanssa 125–200 g
  • Luutonta lihaa 75–100 g

Muista lihan käsittelyssä hygienia – säilytä raaka liha erillään muista tuotteista, käsittele sitä omilla välineillään ja huolehdi kylmäketjusta. Äläkä unohda käsienpesua!

Esikäsittele ja mausta liha oikein

Ota paistettava liha huoneenlämpöön vähintään tunti ennen kypsennystä. Kuivaa se talouspaperilla ja puhdista tarvittaessa. Jos keität lihaa, huuhtaise se nopeasti kylmässä vedessä. Liha kypsennetään luineen, ylimääräisen rasvan voi halutessaan poistaa ennen kypsennystä. Poista myös lihassa olevat kalvot ja nuiji pihvejä ja kyljyksiä kevyesti. Muista, että lihaa leikataan aina poikkisyin!

Lihaa voi kypsentää hauduttamalla, grillaamalla, paistamalla, uunissa, avotulella – vain mielikuvitus on luovan lihamestarin rajana! Monenlaista makua lihaan saa marinoimalla sitä vaikkapa öljy-yrttiseoksella, teriyaki-kastikkeella tai barbeque-marinadilla. Testaa rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja ja etsi vinkkejä resepteistämme! Monesti vähemmän on enemmän – laadukas liha on parhaimmillaan, kun kaverina on vain hyppysellisen suolaa ja pippuria.

Lihan kypsymisajat

Kypsymisaika riippuu lihan laadusta, koosta, valmistustavasta ja reseptistä. Naudanlihaa ei kannata pilata kärventämällä sitä läpikypsäksi, mutta siipikarja, jauheliha ja sianliha vaativat huolellisen kypsennyksen. Alle on listattu ohjeellisia lihan kypsennysaikoja:

  • pihvi 6–8 minuuttia
  • kyljys 8–2 minuuttia
  • Naudan ulkofilee 20–30 minuuttia/kg
  • grillikylki 40–50 minuuttia
  • kokonainen broileri 50–60 minuuttia
  • broileripalat 30 minuuttia

Nousiko vesi kielelle? Lisää valmistusvinkkejä löydät resepteistämme. Ja sitten vaan pihvipannu kuumaksi ja syömään!