Ainekset

Tumma suklaamousse mintun kanssa

2 dl vispikermaa
2 munankeltuaista
2 rkl sokeria
100 g tummaa suklaata
½ ml piparminttuöljyä

Marinoitu päärynä ja tyrnikerma

40 g tyrniä
1 ½ dl vettä
2 ½ rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 päärynä, esim. Conference
½ rkl perunajauhoja

Kaura-saksanpähkinärouhe 

30 g saksanpähkinöitä
100 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraryynejä
2 tl sokeria
3 ml vaniljasokeria

Tee näin

Tumma suklaamousse mintun kanssa

Vatkaa kerma ja laita se jääkaappiin. Erota munankeltuaiset ja vatkaa ne sokerin kanssa valkoiseksi vaahdoksi. Paloittele suklaa ja sulata se juoksevaksi vesihauteessa tai mikrossa.

Sekoita vatkattujen munankeltuaisten joukkoon suklaa ja neljännes vispikermasta. Vatkaa mousse tasaiseksi. Sekoita joukkoon loput kermasta ja mausta piparminttuöljyllä. 

Marinoitu päärynä ja tyrnikerma

Keitä tyrnit pienessä määrässä vettä. Lisää sokeri, vaniljasokeri ja loput vedestä. Sekoita, kunnes sokeri liukenee. Siivilöi kastike.
Kuori, poista siemenet ja leikkaa päärynä ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kulhoon. Lisää tyrnikastike päärynöiden päälle ja anna marinoitua 40 minuuttia.

Ota päärynät esiin ja asettele ne pitkittäin lautaselle. Sekoita perunajauhot pieneen määrään vettä. Kiehauta tyrnikastike ja lisää varovasti joukkoon vesi-perunajauhoneste.  

Kaura-saksanpähkinärouhe 

Paahda ja paloittele saksanpähkinät. Sekoita kaikki ainekset ja levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200° uunissa, kunnes paistos on kullankeltainen. Anna jäähtyä rauhassa. Kun paistos on riittävästi jäähtynyt, murra se pieniksi paloiksi.

Jälkiruoan voi maustaa turkinpippureilla. Jauha puhtaassa morttelissa neljä turkinpippuria ja sirottele ne jälkiruuan päälle. Myös kauramurukeksi voidaan korvata neljällä murennetulla pikkuleivällä, esimerkiksi kauralastut käyvät hyvin.