Ainekset

Neljälle (4 hlö)

4 dl speltinjyviä
1 purjo
8 dl kasvislientä
8 rkl voita
2 pientä butternut-kurpitsaa
60 g parmesaania
6 dl kuohukermaa
80 g pinaattia
6 rkl kurpitsansiemeniä
   
  suolaa
  mustapippuria
  sokeria

Tee näin

1. Poista purjosta kanta. Kuutioi vaalea osa. Säästä vihreä osa myöhempää käyttöä varten. Poista kurpitsoista kannat ja kuori kurpitsat. Leikkaa 1 cm kuutioiksi.

2. Sulata puolet voista pannulla ja kuullota purjoa sekä kurpitsoja kunnes lähes kypsiä. Älä ruskista. Aseta sivuun jäähtymään.

3. Suikaloi purjon vihreä osa. Kiehauta kerma ja lisää purjot. Keitä kasaan välillä sekoittaen kunnes jäljellä puolet. Mausta ripauksella suolaa.

4. Laita kurpitsansiemenet kuivalle pannulle ja ripottele päälle hieman sokeria ja suolaa. Paahda kauniin ruskeiksi. Kaada toiseen astiaan jäähtymään.

5. Sulata jäljelle jäänyt voi kattilassa ja kuullota speltinjyviä hetki. Lisää kasvislientä pienissä erissä sekoittaen välillä kunnes speltti on kypsää ja neste imeytynyt. Lisää kurpitsapurjoseos, pinaatti sekä kurpitsansiemenet ja mausta suolalla sekä mustapippurilla oman maun mukaan. Annostele risotto ja lusikoi purjokerma annosten päälle. Koristele raastetulla parmesaanilla.

Sami Toropainen
Sami Toropainen
Keittiömestari