Kahvi on meille suomalaisille rakas juoma, joka liittyy niin arkeen kuin juhlaankin. 

Millaiset seikat vaikuttavat kahvin makuun ja miten kahvinautinnosta voisi tehdä entistä maistuvamman? Paulig Instituutin koulutusasiantuntija Emmi Kinnunen kertoo vinkit täydellisen kahvin valmistukseen!

1. Tunne oma kahvilaitteesi

  • Valitse kahvi ja kahvijauhatus laitteen mukaan.
  • Pressopannussa valmistuu täyteläisempää kahvia kuin kahvinkeittimellä. Pressokahvissa on kahvirasva mukana, kun kahvinkeittimessä suurin osa siitä jää suodatinpaperiin.
  • Käytä aina puhdasta ja raikasta vettä!
  • Muista oikea suodatusaika!

2. Valitse makuusi sopiva kahvi, paahto ja jauhatus

  •  Kahvin lajike ja alkuperä maistuu kahvista. Suomalaiset ovat tottuneet hienostuneeseen arabica-kahviin, robusta tuo esimerkiksi espressosekoituksiin siihen kuuluvaa potkua.
  • Kahvin makuun vaikuttaa myös paahto. Suomalaisille maistuu miellyttävän hapokas vaaleapaahtoinen kahvi. Tummempi paahto vähentää kahvin hapokkuutta ja tasapainottaa makua.
  • Valitse jauhatus valmistuslaitteelle sopivaksi – jauhatusasteet on merkitty kahvipakkauksiin ikonein.
  • Kahvin voi myös jauhaa itse pavuista kahvimyllyllä. Pavuista vastajauhettu kahvi on hyvin aromikasta! Suurimmista ruokakaupoista löytyvällä myymälämyllyllä kahvin voi jauhaa kaupassa.

3. Annostele kahvi oikein

  • Kahvin annostelu riippuu kahvilaadusta ja halutusta lopputuloksesta. Suodatinkahville hyvä nyrkkisääntö on 60-70 g kahvia/vesilitra. Yksi kahvimitta on tasapäisenä 7 g.
  • Pressopannuun ja pannukahville on hyvä annostella yksi ylimääräinen kahvimitallinen – “yksi pannulle”.
  • Vältä annostelussa kukkurallisia mittoja. Jos kahvia annostelee liikaa, suodatusaika hidastuu ja kahviin tulee kitkeriä makuja.
  • Veden lämpötila suodatinkahvissa tulisi olla noin 92-96 astetta. Veden ei koskaan tulisi olla kiehuvaa, ettei kahvi maistu palaneelle.

4. Pidä kahvilaite puhtaana

  •  Älä kaada kahvilaitteen tai -keittimen sisään vettä kahvipannulla, vaan erillisellä vesikannulla. Kahvipannusta laitteen sisään tarttuu kahvirasvaa, joka putkistoon kiinni palaessaan tekee kahvista kitkerää.
  • Kahvipannut ja suodattimet pestään jokaisen käytön jälkeen käsin tai astianpesukoneessa, suodattimen ja pannun materiaalista riippuen.
  • Kahvirasva puhdistuu parhaiten emäksisellä puhdistusaineella, kuten ruokasoodalla.
  • Jos haluat pestä kahvilaitteen tai -keittimen ”sisältä”, sekoita 3 ruokalusikallista ruokasoodaa litraan vettä ja keitä se kahvilaitteen läpi. Tämän jälkeen keitä vielä pari kertaa puhdas vesi laitteen läpi. Hyvä nyrkkisääntö on tehdä kalkinpoisto aina, kun suodatinpaperipakkaus loppuu!

5. Säilytä kahvi oikein

  • Säilytä kahvi aina omassa pakkauksessaan.
  • Sulje pakkaus tiiviisti, jotta ilma ei pääse kosketuksiin kahvipapujen ja jauhetun kahvin kanssa.
  • Säilytä kahvi kuivassa paikassa, lämmöltä ja valolta suojattuna
  • Älä koskaan kaada kahvia toiseen pakkaukseen, purkkiin tai jätä pakkausta auki.


Kuva: Paulig