Pyhäsalmen kaivoksen henkilöstöravintola ei ole ihan mikä tahansa Amica-ravintola. Suomen suurimman perusmetallikaivoksen pohjatasanteella, 1410 metrin syvyydessä, maan uumenissa sijaitseva Ravintola Pyhäsalmi on yksi maailman harvoista maanalaisista ravintoloista. Eikä tähän ravintolaan kuka tahansa pääsekään!

Pyhäjärvellä, Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Pyhäsalmen kaivos on Suomen suurin ja Euroopan syvin toimiva perusmetallikaivos, jossa louhitaan kuparia ja sinkkiä. Amica-ravintola Pyhäsalmi tarjoaa työmaaruokailua kaivoksen työntekijöille arkipäivisin kahdessa vuorossa.

Huippuunsa viritetyt turvallisuuskäytännöt asettavat toiminnallemme tietyt raamit.

"Emme esimerkiksi voi valmistaa ruokaa maan alla. Lisäksi käytämme aina turvakenkiä, suojalaseja ja kypärää ravintolan ulkopuolella liikkuessamme. Jokainen meistä on myös suorittanut tarvittavan turvallisuuskoulutuksen”, kertoo ravintolaesimies Henry Laine.   

Lounasruuat matkaavat kaivoksen syvyyksiin maan pinnalla sijaitsevasta erillisestä valmistuskeittiöstä. Matka 1410 metrin syvyyteen tehdään joko kolmen minuutin mittaisella hissikyydillä tai noin puoli tuntia kestävällä autokyydillä 10 kilometrin mittaista menotunnelia pitkin. Kaivosmiesten suosikkiruokaa on uunimakkara, jolloin tupa on aina täynnä.

Ravintolaan kulkeva hissi on pääasiassa malmin kuljetusta varten, minkä vuoksi ravintolaan pääsee vain ennalta sovittuihin aikoihin. Pääsy vaatii myös turvallisuuskoulutuksen, joten sinne ei ole asiaa muilla kuin kaivosyhtiön henkilökunnalla ja ravintolan väellä.

 “Sijainnistaan huolimatta kaivosravintola näyttää täysin samalta kuin muutkin Amica-ravintolat. Vain ikkunat puuttuvat”, Henry naurahtaa.

Kaivoskeittiön lisäksi Henry työskentelee maan pinnan valmistuskeittiössä, sekä kaivosalueella sijaitsevassa Lepikko-vierastalossa. Edustuskäyttöön tarkoitettu Lepikko toimii sekä ravintolana että yritysvieraiden majoitustilana. Vuonna 1870 rakennettu ja aikoinaan Kruunun kievarina toiminut Lepikko vie vieraansa aikamatkalle historiaan – se on jopa ruokalistaansa myöten samanlainen kuin rakennusaikakaudellaan.