Täydelliset kumppanit täydentävät toisiaan. Tämä on totuus myös ruuan ja juoman liitossa! Parhaimmillaan esimerkiksi oikein valittu viini saa ruokailijan makuelämyksen aivan uudelle tasolle.

Keittiömestari Mikan ja hovimestari Vesan neuvoilla makuparien löytäminen on helppoa ja hauskaa

Makuharmonian löytäminen on makuparien tärkein tavoite. Perussäännöt parien muodostamiseen on helppo muistaa:

  • Kevyelle kevyttä
  • Raskaalle täyteläistä
  • Tuliselle puolikuivaa ja hedelmäistä
  • Hapokkaalle hapokasta

Paikallinen ruoka ja viini ovat aikojen saatossa muodostunut toimiva pari – yhdistelmä toimii aina. Tiramisun kanssa sopii mainiosti esimerkiksi toscanalaiset jälkiruokaviinit. Kokeile rohkeasti myös vastapareja! Esimerkiksi suolainen juusto ja makea viini toimivat mainiosti yhdessä.

Maistamisen arvoisia makupareja

Tietyt makuparit korostavat erityisen hyvin toistensa makumaailmaa. Esimerkiksi tuore parsa ja sauvignon blanc, jossa ei ole liikaa herukkaisuutta, muodostavat loistavan liiton! Pähkinäisien, erityisesti pekaani- ja saksanpähkinää sisältävien antipastojen kaverina toimii mainiosti Fino-sherry. Sen hieman oksidoitunut maku korostaa upealla tavalla pähkinän aromia.

Hovimestari Vesan makuparit

  • Graavilohi - kuiva valkoviini
  • Valkoviinissä haudutetut sinisimpukat - kuiva Muscadet-viini
  • Tryffelirisotto – Barolo-punaviini
  • Yrttimaustetut lampaankyljukset/-kare - libanonilainen tai kreikkalainen viini
  • Tuoreet mansikat ja raparperigranite - laadukas Moscato-jälkiruokaviini
  • Kevyesti sinihomejuustolla maustettu tumma suklaa ja kirsikkakompotti - makea jälkiruokaviini

Tiettyjen ruoka-aineiden ja viinien yhdistämistä kannattaa välttää; esimeriksi kananmunan raakaa keltuaista sisältävä ruoka ei sovi lainkaan viinin kaveriksi.

Tiesitkö, että menun voi rakentaa myös vain yhden viinin ympärille!

Kuohuviini ja shampanja toimivat hapokkuutensa ja makuranteensa ansiosta mainiosti monen ruuan kanssa. Kuivat roséshampanjat ovat monikäyttöisiä.

Kokeile viinejä rohkeasti myös kotona!

OP-Pohjolan Amica-ravintolan hovimestari Vesa Väänänen rohkaisee maistelemaan viinejä myös kotikeittiössä. ”Makuparien etsiminen ei ole hifistelyä, vaan tavoitteena on luoda ruokailijalle makuelämyksiä. Meillä Amica-ravintoloissa keittiömestarit ja edustuskokit tekevät valtavasti työtä suunnitellessaan, koemaistaessaan ja toteuttaessaan ruokalistoja. Oikein valittu viini antaa työlle ansaitun arvostuksen kun väärän valinnan myötä työ valuisi hukkaan”, Vesa muistuttaa. ”Sama kannattaa muistaa myös kotikeittiössä, rakkaudella tehty ruoka ansaitsee arvoisensa kumppanin.”

Vinkit ruuan ja juoman yhdistämiseen antoivat OP-Pohjolan Amica-ravintolan hovimestari Vesa Väänänen ja keittiömestari Mika Pesonen.