Morgonkaffeundersökning*: 70 % av finländarna dricker morgonkaffe – utan kaffe är dagen trögstartad

För kaffedrickare är särskilt morgonkaffet viktigt, och det förknippas med många starka känslor. Många känner sig trötta eller irriterade om de inte får sitt morgonkaffe. Finländarna är faktiskt beredda av avstå från många saker, till exempel dagstidning, nätsurf, dusch eller tandborstning, för att få kaffe på morgonen.

Finländarna dricker morgonkaffe för att piggna till eller få en egen lugn stund innan dagens alla måsten tar vid. Traditionellt bryggkaffe är fortfarande det mest populära morgonkaffet i Finland. Av svarspersonerna i undersökningen dricker 63 procent ljusrostat morgonkaffe, men de senaste åren har mörkrostade kaffesorter blivit populärare, till exempel Jubileums Mocca ExtraMörk som Paulig lanserade i oktober.

Morgonkaffet dricks vanligen hemma ur samma bekanta mugg med ett skojigt motiv. Take away-kaffekulturen har dock vuxit de senaste åren. Bland 15–25-åringar är det hela 21 procent som tar med sig sitt morgonkaffe och dricker det på vägen till jobbet eller skolan. Av svarspersonerna i undersökningen dricker 20 procent sitt morgonkaffe först på arbetsplatsen eller i skolan.

 

Flera olika sätt och stilar att avnjuta morgonkaffet

Till morgonkaffet hör ofta mjölk, merparten av finländarna (70 %) använder mjölk i kaffet. Liksom tidigare är det många finländare som läser dagstidningen eller surfar på nätet medan de dricker sitt morgonkaffe. Vid morgonkaffet är det fri klädsel som gäller. Män dricker oftare än kvinnor morgonkaffet nakna eller i underkläderna. Kvinnor i sin tur dricker oftare än män morgonkaffet i pyjamas eller morgonrock.

”Vi finländare är världens mest kaffedrickande folk, och undersökningen visar att vi älskar morgonkaffe. Morgonkaffet är startskottet på dagen och vi är även beredda att göra små uppoffringar för att få det. Till exempel är 7 procent av kvinnor villiga att avstå från sex för att få morgonkaffe. Yngre människor skulle hellre skippa frukosten eller dagstidningen, medan äldre skulle avstå från nätsurf. Personer i 30-årsåldern var mer villiga än andra att avstå från dusch och tandborstning. För många är alltså morgonkaffet oumbärligt!”, summerar Pauligs Paula, Maija Niemi, resultaten av morgonkaffeundersökningen.

Morgonkaffeundersökningen 2016 genomfördes i september och i den deltog över tusen personer i åldrarna 15–79 år. Resultaten kan anses representera hela Finland. Undersökningen är en uppföljning av de undersökningar som gjordes 2012 och 2014.

 

*Genomförd av Evidens Oy på uppdrag av Paulig den 5–12 september 2016. N = 1 195.