Blev det sås över från middagen? Håller brödet i brödlådan på att torka? Börjar bananerna i fruktkorgen bli bruna? Med hjälp av tipsen från Fazer Culinary Teams toppkock Mika Pesonen räddar du matresterna från avfallskärlet och trollar fram delikatesser av dem.

Torra frallor, kantstötta äpplen, skrumpen grönkål. Varje finländare kastar bort cirka 24 kg mat om året. Merparten av den mat som kastas bort är färskvaror som förfars lätt, till exempel frukt och grönsaker samt mat som blir över från måltider.

29.8–4.9.2016 arrangeras nationella Spillveckan på initiativ av Konsumentförbundet. Syftet med Spillveckan är att öka medvetenheten om matens värde och minska matsvinnet. Spillveckan arrangeras nu för fjärde gången och även Fazer deltar.

Mika Pesonen, kapten för Fazer Culinary Team, har följande motto: ”God planering är halva jobbet”. I många hemmakök är det genom små åtgärder enkelt att minska matsvinnet. Med hjälp av dessa tips från Mika minskar du matsvinnet hemma.

1. Utnyttja rotsaker som har blivit mjuka genom att rosta dem och frukter genom att göra dem till mos.

Enligt en undersökning som genomförts av Jord- och skogsbruksministeriet är det främst grönsaker och rotsaker som förfars i privathushållen i Finland, totalt cirka 22 miljoner kg om året. Det är också vanligt att bananer, äpplen och andra frukter blir liggande på botten av fruktkorgen, där de med tiden blir mörka och mjuka.

Rotsaker som sett sina bästa dagar blir hur goda som helst om du rostar dem i ugnen. Ugnsrotsaker passar till exempel i sallader, och lägg i lite ost så har du en mättande måltid.

Färska örter hör också till de produkter på frukt- och grönsaksavdelningen som ofta hamnar i avfallskärlet. När du har använt det du behöver av krukörterna är det bäst att genast finhacka det som blir över och frysa det i en liten ask. Av basilika, persilja och andra aromatiska örter kan du också laga örtolja, som står sig längre än färska örter i kylskåp.

Av frukter som mjuknat tillagar du enkelt en smoothie, och även riktigt mörka bananer funkar bra i den. Lite övermogna bananer passar också utmärkt i trendiga bananplättar. Mosa bananerna och rör ned motsvarande mängd ägg. Stek plättarna i fett och servera dem till exempel med färska eller frysta bär. Visste du förresten att det går att frysa banan? Du kan mosa fryst banan och till exempel använda den i smeten till en banankaka.

2. Använd matresterna kreativt

Redan på mormors tid visste man att kokt mat får nytt liv genom stekning. Att vidareförädla färskvaror och matrester är inte enbart nyckeln till minskat svinn, utan också till nya och läckra matupplevelser.

Puré- och grötrester är utmärkta råvaror vid bakning. Använd överbliven puré i saftigt bröd och baka frallor eller stek pannkaka av gröt.

Såsrester blir enkelt en ny måltid om du drygar ut dem med grönsaker. Tomatsås är en bra bas i många rätter. Frys den tomatsås som blivit över från tomatsoppa eller pizza i väntan på nästa spaghetti bolognese-dag.

3. Använd sinnena för att kontrollera om mjölkprodukter går att använda

Mjölkprodukter förses sällan med sista förbrukningsdag, utan med bäst före-datum. Om en mjölkprodukt förvaras korrekt, dvs. tillräckligt kallt, lufttätt och så att den inte har blandats med till exempel brödsmulor eller andra livsmedel, kan den användas i flera dagar efter bäst före-datum. Utöver att kontrollera datumet ska du alltså använda dina sinnen för att bedöma om produkten är ätbar. Näsan är ditt bästa verktyg, du känner nämligen igen sur mjölk på lukten.

Mjölk och grädde som har gått över bäst före-datumet passar bra i rätter som ska hettas upp, till exempel såser och bakverk. Häll gräddresterna i en puré eller sås. Av mjölk som håller på att bli gammal lagar du snabbt pannkaka, de övriga ingredienserna till pannkaka finns vanligen hemma färdigt.

I deg blir surt sött. Syrade mjölkprodukter som yoghurt och gräddfil är utmärkta ingredienser till exempel i olika söta pajer. Av filmjölk trollar du enkelt fram bullar.

Ost blir vanligen bara bättre ju längre den lagras. Ostkanter kan du riva över pizza, som även i övrigt kan fyllas med nästan vilka ingredienser som helst som du hittar i skåpet. Av ost kan du också laga ostsås och använda den till exempel i lasagne.

4. Rädda torrt bröd genom rostning

Bröd som är förpackat i papperspåse håller sig färskt endast i ett par dagar och ofta hamnar den sista torra brödkanten i avfallskärlet. Rosta torrt bröd i brödrosten eller stekt det i en stekpanna med lite olivolja och vitlök för att ge det nytt liv. Riktigt torra brödkanter kan rostas till krutonger för soppor eller sallader, eller malas till ströbröd som kan användas vid bakning.

Bröd som är förpackat i plastpåse torkar inte, men kan däremot mögla. Till exempel rostbröd ska helst förvaras svalt i en försluten påse så att ingen fukt kommer in. Särskilt i små en- eller tvåpersonershushåll är det lätt hänt att den sista biten av rostbrödet möglar. Mest ekonomiskt är det att frysa brödet färskt och sedan ta ut så många skivor åt gången som behövs.