När du kokar och bakar till Halloween är allt som ser läskigt ut tillåtet.

Använd råvaror med spännande färger, till exempel svart pasta, aubergine, blåbär eller svartfärgade drycker. Blodröd färg får du av tomatsås, rödbeta och lingon. Med livsmedelsfärg trollar du fram spännande kreationer av helt vanliga rätter och utan att ändra på smaken.

Till klassikerna hör knackkorvsfingrar med mandelnaglar och olika rätter med blåmögelost. Av smält choklad och lakritssås kan du spritsa spindelnät som garnering på bakverk och desserter. Dessutom kan du ge rätterna läskiga namn.

Rätter med pumpa är ett traditionellt inslag på Halloweenfesterna i USA. Man gröper ur runda pumpor och använder skalen som lyktor. Innandömet används i puréer, muffins, bröd och pajer. I bakverk lämpar sig vinterpumpa med mörkt fruktkött bäst. När det gäller pumpans smak är tumregeln: ju större pumpa, desto mindre smak.

Om du inte är intresserad av att experimentera med färger, dekorationer och pumpor kan du också servera andra smårätter och plockmat.