Kaffebjudning för släktingar eller en fin middag i goda vänners lag? Dukningen får ibland även den mest erfarna värden eller värdinnan att bli förvirrad. Hur var det nu, i vilken ordning ska besticken ligga och var ska tallrikarna och glasen placeras? Och hur dukar man en buffé så att den fungerar så smidigt som möjligt? Med hjälp av dessa tumregler skapar du enkelt en vacker och välfungerande dukning på din hemmafest. 

Börja planeringen med att fundera på festens tema och karaktär, det hjälper dig att välja färger och dekorationer. Med hjälp av våra enkla dukningstips skapar du ett lämpligt upplägg för din fest.

Duka kaffebordet

 • Placera buffébordet så att det är lätt att röra sig runt omkring det.
 • Om du ordnar en stor fest med många gäster är det bra att duka bordet så att gästerna kan förse sig från båda sidorna. Pilarna på bilden visar i vilken riktning gästerna ska gå.
 • Först på bordet placerar du assietterna för kaffebrödet. Själva kaffet ska komma sist på bordet.
 • Lämna plats bredvid kaffekopparna så att gästerna kan ställa ned sin assiett när de förser sig med kaffe. Det underlättar för äldre människor, barn och andra som kanske inte är så starka i nyporna.
 • Servetterna kan du placera bredvid brödassietterna eller vika dem färdigt och placera dem i kaffekopparna.

Middagsdukning

 • Glöm inte att en vacker, avvikande kuverttallrik är ett utmärkt sätt att göra dukningen festligare både vid ledigare och mer formella middagar. Placera kuverttallriken underst och de övriga tallrikarna ovanpå i den ordning rätterna ska ätas.
 • Bröd- eller salladstallriken ska placeras till vänster ovanför eller bredvid gafflarna. Smörkniven placeras på brödtallriken.
 • Besticken placeras bredvid tallrikarna i den ordning de ska användas. Förrättsbesticken placeras längst ut och huvudrättsbesticken närmast tallrikarna. Om du serverar soppa efter förrätten ska skeden ligga mellan förrätts- och huvudrättskniven. Gafflarna ska ligga till vänster om tallrikarna och knivarna till höger med eggen vänd mot tallrikarna.
 • Dessertbesticken ska ligga ovanför tallrikarna. Närmast tallrikarna placerar du dessertgaffeln så att spetsarna pekar mot höger. Dessertskeden placerar du ovanpå dessertgaffeln så att den pekar mot vänster.
 • Glasen placeras i den ordning rätterna och de därtill hörande dryckerna ska serveras till höger ovanför tallrikarna och dessertbesticken. Vattenglaset ska stå först till höger, därefter kommer vinglasen. Om snaps ska serveras på festen ska snapsglaset stå allra längst till höger.
 • Servetten kan placeras på den översta tallriken, förutsatt att förrätten inte är färdigt framdukad. Den kan också placeras på bordet till höger om besticken. På mer lediga fester kan servetterna till exempel hänga på ryggstödet i väntan på gästerna!
 • Gästernas placeringskort kan placeras ovanpå det högsta glaset, förutsatt att dryckerna inte har hällts upp färdigt. De kan också placeras på servetten eller bordet. Menyn ska placeras till vänster om tallriken, på brödtallriken eller lutande mot glasen.

Kom ihåg att det alltid är tillåtet att rucka på reglerna! Också vid mer formella fester kan du ge dukningen en personlig touch, etiketten utgör bara grunden. Nu kan festen börja!