När du planerar en fest kan det ibland vara svårt att veta hur mycket mat du behöver räkna med. Måste det verkligen finnas minst sju sorter på bordet, och hur ska man veta att man har mat så att det räcker till alla, men ändå inte för mycket? Och hur inverkar antalet gäster när det blir stor fest med 50 personer eller en kvällsfest för ett mindre sällskap?

Tumregeln är att ju fler rätter du serverar, desto mindre mängd behöver du av varje rätt. Det är också bra att tänka på vem du har bjudit in; ett gäng hungriga flytthjälpare, kraftiga karlar, kvinnor som är små i maten, barn som vill ha glada korvar eller ett finare middagssällskap? Det lönar sig alltid att reservera mat lite i överkant. Du kan frysa ned resterna så har du glädje av maten också efter festen!

Tips för planering av festmaten

Välkomstdrink       1 ¼ dl/person. Till exempel ger en flaska mousserande vin cirka 6 glas.
 Vin   1–3 glas/person beroende på serveringen
 Kaka till kaffet, rund   25–30 bitar
 Rulltårta  15–20 skivor
 Paj i långpanna  25–30 bitar
 Rund paj (diameter 26 cm)     8–16 bitar
 Småbröd  1 st./sort/person
 Cocktailtilltugg   3–6 st./person
 Sallad som birätt, t.ex. till en salt paj   100–150 g/person

Av 5 dl bulldeg får du i genomsnitt:

  • 2 bullängder à 25 skivor
  • 1 bullkrans, 50 skivor
  • 45–50 st. små bullar

Av 5 dl semle- eller matbrödsdeg får du i genomsnitt:

  • 2 st. runda eller långa bröd eller formbröd
  • 25–30 st. semlor
  • 3 st. baguetter

Om någon av dina delikatesser är extra god har den ofta lite större åtgång än väntat. Ha alltid ett litet reservförråd av produkter som du kan komplettera med om bordet börjar se oroväckande tomt ut. Det går enkelt och snabbt att trolla fram cocktailtilltugg av oliver, marinerade kronärtskockshjärtan, soltorkade tomater och ost! Bland våra recept hittar du fler idéer för planering av festmaten.