Som bordsdekorationer kan du i stället för blommor använda till exempel levande ljus, vackra kvistar eller strån, frukter, grönsaker eller örtkrukor beroende på årstid.

• Om du inte hittar någon lämplig bordduk kan du använda ett struket lakan, en gardin, en bit tapet, presentpapper eller folie. Ofta går det också bra att duka med en snygg engångsduk.
• Se till att du har lagom stora servetter till kaffe- och matserveringen. Till kaffet kan du använda tunna engångsservetter och till maten behövs det lite större servetter. Ett bra alternativ på en mer informell middag är till exempel vackra små kökshanddukar.
• Använd kärl på ett kreativt sätt. Servera soppa ur kaffekoppar, lägg upp salladsportioner i glas eller duka upp färdiga munsbitar på cocktailpinnar, skedar eller gafflar.
• Alla rätter behöver inte serveringskärl. Lägg upp till exempel semlor eller ett urval av bröd i eller ovanpå en duk.
• Häll upp saft i vackra glasflaskor eller -kannor i stället för att servera ur originalförpackningen.
• Använd dig av ugnsplåtar, skärbrädor eller lösgjorda skåphyllor som serveringskärl. Klä in dem med folie eller tårtpapper.