Bagare kommer till restaurangerna redan klockan sex på morgonen och är vanligen första på plats. 

Degen har varit på jäsning sedan föregående dag så att den ska få vila tillräckligt länge. Bagare börjar arbetsdagen med att baka bullar och ljusa och mörka lunchbröd och fortsätter sedan med bakverk som har beställts till olika evenemang och mötesserveringar. På schemat en vanlig dag kan det stå ett hundratal småbröd, tiotals rulltårtor eller en festlig smörgåstårta. Inför helgdagar bakas säsongsprodukter för take away-försäljningen. Dagligen trollar bagare fram 70–100 bröd.

”Nygräddat bröd är ett trumfkort för restaurangen. Åtgången är stor och många köper också bröd med sig. Det är trevligt att få höra av lunchgästerna att de gärna kommer hit och äter eftersom också brödet är så gott. Då vet man att man har lyckats”, säger en Amica-restaurangs bagare.

Och vad är då hemligheten med fulländat bröd?

”Det är viktigt att vara noggrann när man mäter upp ingredienserna. Hemligheten bakom gott bröd är att degen ska ha rätt konsistens, och det får man genom att knåda degen omsorgsfullt. Det är också viktigt att degen får stå i kylskåp och vila tillräckligt länge. Jag låter alltid degen stå och vila i kylskåp över natten, då får brödet en god smak. När det gäller rågbröd är det viktigaste att man har en bra surdeg”, berättar en av de många bagarna som jobbar på våra Amica-restauranger.

Bagarens favoritrecept är ostsemlor, som är lätta att baka även hemma:

5 dl vatten
2 tsk salt
1 tsk socker
30 g färsk jäst
1,5 dl riven ost
14–17 dl vetemjöl
0,5 dl olja

Blanda alla ingredienser i en matberedare. För att få rätt konsistens ska degen blandas i cirka 10 minuter. Låt degen vila i cirka 20 minuter.

Rulla degen till semlor i lämplig storlek och rulla sedan semlorna i riven ost innan du lägger dem på en ugnsplåt. Låt semlorna jäsa i cirka 25 minuter i varm ugn (cirka +30 grader). Grädda semlorna i 200 grader i 14 minuter.