Gott kött smakar gudomligt. Det vet alla som någon gång har smakat på riktigt mört kött, en perfekt stekt biff, mormors karelska stek som har fått stå och puttra tillräckligt länge eller köttbullar tillagade enligt släktens hemliga recept. Man behöver inte äta kött varje dag, men när man väl gör det ska man hantera den fina råvaran rätt.

Ta hjälp av vår köksmästare Karris recept så kan du inte misslyckas!

Välj tillagningsmetod beroende på köttets kvalitet. Var inte rädd för att be om tips av kötthandlaren så att du vet vilka styckningsdelar som passar i olika maträtter! De förmånligare styckningsdelarna från framdelen av djuret passar bra att kokas och bräseras. Kött från bakdelen är mörare och därför utmärkt stek- och biffkött. Reservera en lagom mängd kött per matgäst:

  • Köttfärs 75–125 g
  • Till biffar 125–200 g
  • Kött med ben 125–200 g
  • Benfritt kött 75–100 g

Kom ihåg att tänka på hygienen när du hanterar kött. Rått kött ska förvaras separat från andra råvaror och hanteras med egna redskap. Se också till att köttet förvaras kallt. Glöm inte att tvätta händerna!

Förbehandla och krydda köttet rätt

Ta ut köttet som ska stekas ur kylskåpet och låt det stå i rumstemperatur i minst en timme före tillagningen. Torka av det med hushållspapper och putsa det vid behov. Om du ska koka köttet ska du skölja det snabbt i kallt vatten. Kött tillagas med benet kvar, vid behov kan du avlägsna överflödigt fett före tillagningen. Avlägsna även hinnor från köttet. Biffar och kotletter ska du bulta lätt. Kom ihåg att kött alltid ska skäras tvärs över fibrerna!

Kött kan bräseras, grillas, stekas, tillagas i ugn eller över öppen eld – låt kreativiteten flöda, endast fantasin sätter gränser! Kött kan smaksättas på många olika sätt genom marinering, till exempel med en blandning av olja och örter, teriyakisås eller barbequemarinad. Var inte rädd för att testa olika alternativ och söka tips bland våra recept [länk]! Mindre är ofta mer – ett kött av god kvalitet smakar allra bäst med endast en nypa salt och peppar.

Tillagningstid

Tillagningstiden beror på styckningsdelens kvalitet och storlek samt på tillagningssättet och receptet. Nötkött förlorar sin fina smak om det genomsteks, däremot ska fågel, köttfärs och griskött alltid genomstekas. Nedan finns en lista över ungefärliga tillagningstider:

  • biff 6–8 minuter
  • kotlett 8–12 minuter
  • nötytterfilé 20–30 minuter/kg
  • revbensspjäll 40–50 minuter
  • hel kyckling 50–60 minuter
  • kycklingbitar 30 minuter

Börjar det vattnas i munnen? Bland våra recept hittar du fler tillagningstips . Fram med stekpannan och kör igång!