Kaffe härstammar ursprungligen från Etiopien och kom till Norden med handelsmän.

Denna aromatiska och uppiggande dryck är ett självklart inslag på festbordet i Finland. Orsaken är självklar – kaffe passar utmärkt till både salta och söta tilltugg på festen. Även teälskare har ett brett sortiment att välja ur numera! Ångande hett, bryggt te ger fest som fest en känsla av lyx. Med hjälp av nedanstående tips kan du tillreda rätt mängd kaffe och te till din fest. Då slipper du stå vid kaffe- och tekokaren titt som tätt och har också själv möjlighet att ta dig en kopp!

Dosering av kaffe och te

Dosera kaffepulver med det kaffemått som följer med kokaren. Mät upp ett kaffemått pulver per kopp (1,25 dl). Tillred kaffe och te i egna, separata kannor för att dryckerna inte ska få smak av varandra. Beräkna 2–3 koppar te eller kaffe per person. 

  Vatten    

Kaffepulver                                  

Färdig dryck

1 liter 1 ½ dl ca 8 koppar kaffe
2 liter 3 dl ca 16 koppar kaffe
4 liter 6 dl ca 33 koppar kaffe
1 liter ¼ dl löste/5 tepåsar ca 5 koppar te

Kom också ihåg att reservera tillräckligt med mjölk, grädde, socker, honung och sötningsmedel till kaffebordet. Till en kaffebjudning för 10 personer behöver du följande:

  • 250 g socker
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl kaffegrädde
  • sötningsmedel och honung