Många bunkrar upp med mer mat än vad som behövs till jul.

Nedan finns en förteckning över genomsnittliga portionsstorlekar som du kan ta hjälp av när du planerar serveringen. Hur stor åtgången på julmat och -bakverk är beror på hur många rätter du serverar samtidigt. Ju fler rätter du serverar, desto mindre går det av varje rätt.

  • Glögg 2–3 dl/person
  • Ostbricka med till exempel 3 olika ostar, totalt 150–200 g/person
  • Julgröt 1,5–2 dl/person En liter gröt räcker till cirka fem personer
  • Sillsallad eller andra julsallader, till exempel ostsallad 1–2 dl/person
  • Sallad på saltad svamp 0,5–1 dl/person
  • Rensad fisk, till exempel gravad 40–60 g/person
  • Lutfisk som huvudrätt 150–200 g/person
  • Benfritt kött, till exempel kalkon eller skinka 75–125 g/person
  • Paté, till exempel lever- eller viltpaté 50–75 g/person
  • Dessert, till exempel plommonkräm eller -kvarg 1–2 dl/person
  • Av en kaffekaka får du cirka 30 skivor
  • Av en rulltårta får du cirka 20 skivor
  • En tårta på 4 ägg räcker till 10–15 personer