Maten är ett viktigt inslag på julen och det blir ofta en hel del mat över. Genom att hitta på sätt att använda resterna minskar du mängden mat som måste slängas och mängden bioavfall. Här följer några tips. 

Soppa på sillsallad. Tillsätt vatten eller grönsaksbuljong i sillsalladen, koka upp och mixa till en slät soppa. Krydda och tillsätt lite grädde.

Skinkpaj. Finhacka skinkan och tillsätt paprikatärningar. Bred ut fyllningen på en degbotten. Krydda en blandning av gräddfil och ägg med salt och peppar och häll den över fyllningen. Grädda tills pajen är genomgräddad.

Chokladpraliner. Hacka chokladen grovt och använd den i en muffins- eller kaksmet.

Svampsallad. Blanda svampen med köttfärs. Stek en köttfärslimpa, biffar eller köttbullar med svamp.

Risgrynsgröt. Använd i en semle- eller tekaksdeg.

Ostar. Hårda ostar kan du riva och frysa ned. Använd till pizzor, pajer och gratänger. Färskostar kan du använda som smaksättning i soppor.

Kålrots-, morots- och potatismos och -lådor. Använd mos och lådor till exempel i semle- eller bröddegar.

Pepparkakor. Strö pepparkakskross över glass eller desserter eller använd som tårtbotten.

Smördeg. Skär den upptinade degen i remsor och tvinna dem. Pensla remsorna med ägg och strö över riven ost. Grädda i 225 grader tills de får en vacker färg. Servera till soppor eller sallader.