Vi finländare älskar kaffe, till både vardag och fest. Vilka faktorer påverkar kaffets smak och vad kan du göra för att få kaffet att smaka ännu bättre? Emmi Kinnunen, utbildningsexpert vid Paulig-institutet, ger tips på hur du tillreder riktigt gott kaffe!

1. Lär dig hur din kaffekokare fungerar

• Välj kaffe och malning efter kaffekokaren.
• Du får ett fylligare kaffe i en presskanna än i en bryggare. I presskaffe finns kaffefettet kvar, medan merparten av fettet fastnar i filtret när du tillreder kaffe i en bryggare.
• Använd alltid rent och friskt vatten!
• Kom ihåg rätt filtreringstid!

2. Välj kaffe, rostning och malning efter smak

• Kaffets smak beror på bönsorterna och odlingsområdet. Finländarna är vana vid exklusivt arabicakaffe. Robustakaffe är kraftigare i smaken och används till exempel i espressoblandningar.
• Även rostningen inverkar på kaffets smak. Finländarna gillar i regel syrligt och ljusrostat kaffe. Mörkare rostning minskar syrligheten och balanserar smaken.
• Välj en malning som passar din kaffekokare – malningsgraden finns utmärkt med en symbol på kaffepaketet.
• Du kan också mala ditt kaffe själv av bönor i en kaffekvarn. Kaffe av nymalda bönor är mycket aromatiskt! Välsorterade matbutiker har en kaffekvarn där du kan mala kaffet själv.

3. Dosera rätt mängd kaffe

• Kaffedoseringen beror på kaffesorten och det önskade slutresultatet. En bra tumregel för bryggkaffe är 60–70 g kaffepulver/liter vatten. Ett slätt kaffemått motsvarar 7 g.
• När du tillreder presskaffe eller kokkaffe är det bra att dosera en skopa extra – ”en för pannan”.
• Undvik rågade mått. Om du doserar för mycket kaffepulver blir filtreringstiden längre, vilket ger kaffet en bitter smak.
• Vattentemperaturen vid bryggning ska vara 92–96 grader. Vattnet får aldrig koka, då börjar kaffet smaka bränt.

4. Rengör kaffekokaren regelbundet

• När du fyller vatten i kaffekokaren ska du inte hälla med kaffepannan utan med en separat vattenkanna. Annars fastnar det kaffefett i kokaren som bränner fast i rören och gör att kaffet får en bitter smak.
• Du ska rengöra kaffepannan och filtret efter varje användning, antingen för hand eller i diskmaskin beroende på materialet.
• Kaffefett lossnar bäst med ett alkaliskt rengöringsmedel, till exempel bikarbonat.
• Om du vill rengöra kaffekokaren inuti, blanda 3 matskedar bikarbonat i en liter vatten och brygg vattnet genom kokaren. Brygg sedan ytterligare rent vatten ett par gånger genom kokaren. En bra tumregel är att avlägsna kalk varje gång du öppnar en ny filterförpackning!

5. Förvara kaffet rätt

• Kaffe ska alltid förvaras i originalförpackningen.
• Förslut förpackningen tätt så att kaffebönorna eller kaffepulvret inte kommer i kontakt med luft.
• Förvara kaffet svalt och skyddat från värme och ljus.
• Häll aldrig över kaffe i en annan förpackning eller burk och lämna aldrig förpackningen öppen.