Servitrisen Leila Kangasvieri lider inte av sjösjuka, även om arbetsplatsen gungar under fötterna på henne. Hon kokar vant kaffe i den lilla kabyssen i skärgårdskryssarens restaurang och serverar populära färska munkar, räksmörgåsar och fiskdelikatesser till passagerarna.

M/S Jenny seglar från Karleby ut till fyrön Tankar sommartid och transporterar turister och festsällskap ut till det karga, klippiga skäret i yttre skärgården för att njuta av sommarvädret och havet. Jenny går i reguljärtrafik sommartid och fungerar också som beställningsrestaurang. På nedre däck finns Café Jenny, och det är Amica-restaurangen i Karleby stadshus som ansvarar för utbudet i caféet. Havet som arbetsmiljö är en utmaning i restaurangverksamheten.

Den lilla kabyssen rymmer endast en person åt gången, och allt som ska serveras tas därför med.

"All köksutrustning, från kaffekokare till diskmaskin, sitter ordentligt fast i väggarna, och restaurangmedarbetarna har gått en kurs för däcksmanskap där de bland annat fick lära sig ytbärgning och att styra fartyget, om det skulle ske något oförutsett. Det är klart att det krävs en viss sjövana för att jobba i restaurangen”, säger restauranggruppchefen Tuija Niemi.

I reguljärtrafiken serverar caféet sallader, smörgåsar och andra mindre tilltugg. Vid privata evenemang dukas en buffé i den stora salongen. Det är populärt att ordna bröllop och företagsfester på M/S Jenny sommartid. Salongen i den 30 meter långa skärgårdskryssaren rymmer 70 personer åt gången. På soldäck kan passagerarna njuta av den friska sjöbrisen och sommarsolens värme.