Perfekta par kompletterar varandra. Detta gäller även förbundet mellan mat och dryck! Ett rätt val av vin kan ta matgästernas smakupplevelse till helt nya höjder. 

Med hjälp av köksmästaren Mikas och hovmästaren Vesas tips är det både lätt och roligt att hitta smakpar

Smakparens viktigaste syfte är att hitta smakharmoni. Grundreglerna när du skapar smakpar är lätta att komma ihåg:

  • Lätt ska ha lätt
  • Fyllig ska ha fylligt
  • Eldig ska ha halvtorrt och fruktigt
  • Syrlig ska ha syrligt

Lokal mat och lokalt vin har visat sig vara ett välfungerande par – kombinationen fungerar alltid. Till tiramisu passar till exempel toskanska dessertviner utmärkt. Du kan också gärna pröva att kombinera motsatser! Till exempel salt ost och sött vin är en fantastisk kombination.

Smakpar värda att prova
Vissa smakpar accentuerar varandras smakvärldar särskilt bra. Till exempel färsk sparris och en sauvignon blanc, som inte innehåller för mycket inslag av vinbär, utgör ett fulländat par! Till antipasti som innehåller nötter, särskilt pekan- och valnötter, passar Fino-sherry utmärkt. Den något oxiderade smaken accentuerar nötternas arom mycket väl.

Hovmästaren Vesas smakpar
  • Gravlax – torrt vitt vin
  • Vitvinsbräserade blåmusslor – torrt Muscadet-vin
  • Tryffelrisotto – Barolo-rödvin
  • Örtkryddad lammkotlett/-karré – libanesiskt eller grekiskt vin
  • Färska jordgubbar med rabarbergranité – högklassigt Moscato-dessertvin
  • Mörk choklad lätt smaksatt med blåmögelost samt körsbärskompott – sött dessertvin

Det finns skäl att undvika att kombinera vissa livsmedel och viner; till exempel passar vin inte alls till mat som innehåller rå äggula.

Visste du att man kan skapa en hel meny kring ett enda vin?

Mousserande vin och champagne passar tack vara sin syrlighet och smakstruktur utmärkt till många olika rätter. Torr roséchampagne har flest användningsområden.

Var inte rädd för att testa olika viner även hemma!
Vesa Väänänen, hovmästare på OP-Pohjolas Amica-restaurang, uppmuntrar även alla hemmakockar att provsmaka viner. ”Det är inte snobbigt att pröva sig fram för att hitta kompletta smakpar, det handlar om att skapa smakupplevelser för matgästerna. Vi köksmästare och representationskockar i Amica-restaurangerna lägger mycket tid på att planera, provsmaka och finslipa menyerna. Ett välvalt vin ger belöning för arbetet, medan allt arbete går till spillo om du väljer fel”, säger Vesa. ”Samtidigt ska också hemmakockarna komma ihåg att mat lagad med kärlek förtjänar sitt optimala smakpar.”

Tipsen på mat- och dryckkombinationer kommer från hovmästaren Vesa Väänänen och köksmästaren Mika Pesonen på OP-Pohjolas Amica-restaurang.