Visa:UnderhållUnderhållSök på kartanSök på kartan  
  • Fazer_Alku_jyvapala_small.jpg

Fazer arbetar för att förbättra fettkvaliteten

Fett är en hjärtesak för Amica  

Vi tillagar maten enligt de finländska näringsrekommendationerna, där högst en tredjedel av fettet består av hårt, härdat fett. Fisk innehåller s.k. bra fetter och är också i övrigt hälsosamt, och därför använder vi fisk på ett mångsidigt sätt. I matlagningen använder vi vegetabiliskt fett, d.v.s. rypsolja och vegetabiliskt margarin. Som pålägg serverar vi vegetabiliskt margarin som har en bra fettsyrasammansättning. 

Läs mer om Amica-restaurangernas hjärtmärkta måltider och Må bra-luncherna.

Fazer Bageri har i många år satsat på att förbättra fettkvaliteten 

Så tidigt som i början av 2000-talet bytte Fazer Bageri ut margarinet till rypsolja i bakningen av rostbröd och ljusa formbröd. År 2011 började vi använda rypsolja också i de flesta bullängderna. Rypsoljan har ersatt margarinerna, eftersom oljan har en utmärkt fettsyrasammansättning och är inhemsk. 

De margariner och fetter som Fazer Bageri använder innehåller inga transfettsyror, och endast ett fåtal specialmargariner innehåller härdade fetter.


Fett i godis och choklad

Sockerkonfektyr innehåller mycket små mängder fett, med undantag av konfektyr med fyllning. Det fett som används i Fazers chokladprodukter är kakaosmör.  I konfektyr- och chokladfyllningarna används vegetabiliska fetter och oljor, och de senaste åren har vi övergått till sådana fetter och oljor som inte innehåller transfettsyror. 

Choklad innehåller endast små mängder transfettsyror som finns naturligt i mjölken.