Jännitys tiivistyy, kun Fazer Culinary Team osallistuu 21.–26.10.2016 Saksan Erfurtissa pidettävään The Culinary Olympics -tapahtumaan eli kokkiolympialaisiin. Fazerin huippukokeista muodostettu Fazer Culinary Team on ensimmäinen catering-sarjaan osallistuva suomalainen joukkue kilpailun historiassa. Kala-annoksen pääraaka-aineelle on löydetty lentoreitti ja suomalaista mielenmaisemaa tukevaa koristelua on suunniteltu: nyt keskitytään viimeisen kuukauden yksityiskohtiin.

Lokakuussa 2016 Saksan Erfurtissa pidettävät kokkiolympialaiset on joka neljäs vuosi järjestettävä maailman suurin ruoka-alan kilpailu. Olympialaiset on järjestetty vuodesta 1900 alkaen ja edellisiin vuoden 2012 kisoihin osallistui yli 2000 kokkia 54 maasta. Kokkiolympialaisissa on useita eri sarjoja, joissa maailman parhaat kokit kisaavat ruoanlaitosta. Suomalaiset eivät ole aiemmin olleet edustettuina catering-sarjassa.

Fazer Culinary Teamin jäsenet ovat Fazer Food Servicesin huippukokkeja, jotka työskentelevät Fazerin sopimusravintoloissa nimekkäissä suomalaisissa yrityksissä ja organisaatioissa. Joukkue on harjoitellut kilpailua varten tiiviisti 1,5 vuoden ajan. Fazer Culinary Teamissa on kahdeksan kokkia, mutta virallisessa kilpailujoukkueessa on neljä henkilöä: Joukkueen kapteeni Mika Pesonen, Juha Aalto, Reko Riikonen ja Sami Toropainen. Muut joukkueen jäsenet ovat Lilli Jyräs, Teemu Hokkanen, Tapio Bergström ja Matti Tikka. Joukkueen managerina toimii Karri Käki.

”Töitä on tehty paljon ja edessä on vielä loppusuoran viimeistelyt. Kilpailusarjassamme on yhteensä 20 joukkuetta ympäri maailman ja osa joukkueista on jo konkareita, joten tavoittelemamme kultamitalitaso on erittäin haastava. Tavoite on kuitenkin saavutettavissa kaiken osuessa kohdalleen. Joukkueessa vallitsee hyvä yhteishenki ja tunnelma. Käytämme haastajan asemaa hyväksemme ja näytämme, miksi olemme ylpeitä suomalaisesta ruokakulttuurista, upeista raaka-aineista ja tekijöistä”, kertoo joukkueen kapteeni Mika Pesonen.

Kesän jälkeen joukkue on keskittynyt varsinaiseen kilpailusuoritukseen: Olympialaisten catering-luokassa kilpaillaan lounaalla, joka valmistetaan 150 henkilölle. Menu ei ole muuttunut sisällöllisesti toukokuun jälkeen, nyt hiotaan enää yksityiskohtia. Valmistettava lounas sisältää keiton, kaksi lämmintä ruokaa, yhden kasvisruoan, lisukkeet, salaattibuffetin ja jälkiruuan. Lounaan valmistamiseen saa käyttää aikaa enintään viisi tuntia. Kustannukset annosta kohden saavat olla noin viisi euroa. Raaka-aineiden sekä ruokien tulee kertoa kilpailujoukkueen maan ruokakulttuurista.

Fazer Culinary Teamin jäsenet ovat valmistautuneet tulevaan kilpailuun harjoittelemalla säännöllisesti parhaiden mahdollisten valmentajien ohjauksessa sekä oikeille asiakkaille että itsenäisesti. Kaikilla kilpailijoilla on ollut lisäksi normaalit päivätyönsä. Kokkiolympialaisiin osallistuvat myös Ruotsin Fazer Culinary Team ja Suomen kansallinen joukkue, Culinary Team of Finland, ja ryhmät ovat tehneet yhteistyötä kisoihin valmistautumiseksi.

Ruoanlaiton ohella on tapahtunut paljon muutakin. Logistiikka on mietittävä tarkasti, sillä keittiöllinen rautaa ja osa raaka-aineista pakataan mukaan kylmäautoon, joka ajaa Saksaan. Kala-annoksen pääraaka-aineelle on haettu lentoreitti, sähköjen riittävyyttä on laskettu, keittiön pystytystä ja purkua on harjoiteltu, ja joukkue on suunnitellut teemaan sopivia koristeita ja elementtejä tukemaan suomalaista mielenmaisemaa. Lautasannokset on kuvattu ja reseptikansiot ravitsemuslaskelmineen on viimeistelty vielä alkusyksyn aikana.

”Odotamme innolla lokakuun olympialaisia ja olemme erityisen ylpeitä, että juuri Fazerin joukkue on ensimmäinen suomalainen catering-joukkue. Kun neljä vuotta sitten teimme päätöksen osallistumisesta, emme voineet kuvitella, kuinka paljon tukea ja kiinnostusta projekti saisi”, kertoo Fazer Food Servicesin gastronomiasta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja Marianne Nordblom.

”Fazer Food Services tukee kilpailutoimintaa myös jatkossa, varmistaen ruokapalvelumme osaamisen jatkuvan kehityksen, mistä saa nauttia koko yritys sekä ensisijaisesti tietysti asiakkaamme. Nyt vain peukut pystyyn ja jännittämään kilpailua!”

Katso video joukkueesta:
bit.ly/Fazerculinaryteam